Goethe en zo meer...

Keukenhof 2011 Land van Dichters en Denkers

Borderkitchen 21 april 2009 

Een leuke verrassing van een lieve vriendin. Een uitnodiging voor een avondje Martin Walser in de intieme Borderkitchen te Den Haag, ter gelegenheid van zijn Nederlandse boekpresentatie van 'Een liefhebbende man'. Geweldig blij met een gesigneerd exemplaar en dito poster. Een groter contrast qua omgeving bestaat er niet in vergelijking met de presentatie van zijn boek in Duitsland. Die vond namelijk plaats in de formele sfeer van het Weimarer Residenzschloss. Prof. Anthonya Visser nam een goed interview af. Klik hier voor verdere info over deze avond.  
Een liefhebbende man vertelt het verhaal van de 74-jarige Goethe die in 1823 verliefd wordt op de 19-jarige Ulrike von Levetzow. Ze flirten, houden gesprekken en kussen elkaar, precies zoals Goethe het altijd beschrijft in zijn boeken: hun kussen zijn niet slechts een aanraking van lippen, maar vooral van twee zielen. Maar dan duikt er een rivaal op: een jongere man probeert Ulrike te verleiden. Goethe waagt de sprong en doet haar een aanzoek. Hoe ontroerd ze daardoor ook is, ze vertrekt. Goethe blijft achter met een gebroken hart en verslagen schrijft hij een van zijn meesterwerken: Marienbader Elegie. Walser ontving in 1998 De Vredesprijs van de Duitse boekhandelaren. 
.... en nog een verrassing later dat jaar, als we bij een bezoek aan Goethe's vriend Schiller in Rudolstadt, eveneens Schloss Heidecksburg bezoeken. Daar lopen we zowat letterlijk de schrijver van het boek Schillers Heimliche Liebe, Lutz Unbehaun tegen het lijf. Het is een wat verlegen man, maar signeren wil hij wel...

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb